God mat från världens alla hörn

Brukar ni laga mat från andra delar av världen?
Maken och jag gör det då och då. 
Efter att ha bott i Thailand har vi fått smak på mer kryddstarka rätter.
 
(null)
En fantastisk god fiskrätt med massor av chili som vi åt i en liten by vid kusten i södra Thailand för ett antal år sedan.
 
När vi bodde i Bangkok åt vi mat från när och fjärran. I en så stor stad kan man välja och vraka bland restauranger även om vi mestadels åt thaimat från ganska enkla gatukök.
I Linköping är utbudet av restauranger begränsat men man kan ju alltid försöka sig på att laga maten själv.
 
Hemmagjord paella, inte dumt.
 
I kollaget ser ni shakshuka, en nordafrikansk rätt som är vanlig även i Mellanöstern. Fetaostbiffar i ajvarsås, en rätt från Balkan. Parmesanpanerad kyckling i tomatsås, lite Italieninspirerad.

Vi gör ibland indisk mat, grekisk, spansk och då och då arabiska rätter.
När vi är i Italien lagar vi uteslutande italienskt eller i alla fall Medelhavsmat.
Thaimat äter jag inte så ofta även om jag älskar den, är lite rädd att bli besviken. 
Kinesiskt äter vi någon gång men då på restaurang så blir det även med koreansk mat.
Det finns vissa tillbehör som jag är förtjust i och använder på olika sätt. Tabbouleh, en persiljesallad från Libanon, kan man ha till det mesta. Hummus, kikärtsröra, är också både gott och användbart.
Det här vara bara ett litet axplock av all god mat vi testat. Att på resor äta den lokala maten tycker jag är ett måste.
I vår familj är vi väldigt matglada, vi gillar nästan allt. Svensk husmanskost inkluderat även om jag numera kan tycka att den är lite mastig. Kroppkakor är fortfarande en av mina absoluta favoriträtter.
Har du någon älsklingsrätt eller mat från någon plats du är särskilt förtjust i?
Finns det någon rätt du gärna lagar eller bjuder på?
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Lena i Wales och Spanien:

Jag blandar nog från olika länder. Framför allt där jag bott.
Indisk mat är gott, grytor, men inte för starkt för mig.
Spanska mat, älskar, bl a paella.
Svenska mat har ju kommit mer och mer in i mitt liv igen.
Trevlig helg!

Svar: Visst är det fint att blanda. Det finns så mycket gott.Ha det bra 😀
Anette

2 Malin:

Mums, så mycket gott.
Jag blandar också mat från olika länder. Mest förtjust är jag i fisk och skaldjur gärna som runt Medelhavet.

Svar: Medelhavsmat är bäst 🤗
Anette

3 Anna i Portugal:

Jag blandar och ger rätt friskt. Harira (afrikansk) har vi gjort mycket, italienska pastasåser gillar vi, portugisiska soppor är gott. Funderar nog inte så mycket på var maten kommer från ursprungligen faktiskt.

Svar: Harira har jag inte ätit, får testa. Portugisiska soppor får jag också lägga till på listan över vad jag ska testa.Jag tycker att det är kul och intressant att veta varifrån maten härstammar.
Anette

4 Ditte:

Vilket "gott inlägg". Jodå, här lagar vi flera gånger i veckan gärna mat med annat ursprung än den svenska. Allra helst och mest asiatiskt.. Känner igen många rätter som ni lagar. Vad gäller det indiska är det nog det jag lagar minst.Har lärt mig en del kinesiska rätter riktigt bra under de år vi bodde där och de är slitigt i bruk. Har också på plats i Vietnam och Thailand lärt mig några rätter som jag gärna lagar. Men jag testar även mycket från andra Europeiska länder.
Och svensk husmanskost är inte dum den heller.

Svar: Vietnamesiska rätter är också delikata, känns ganska nyttiga också.
Vi var också på lite matlagningskurser i Thailand.
Att äta olika typer av mat är lite spännande och gott.
Anette

5 Jossu:

Jag lagar gärna mat från olika länder. Arabiskt som shakshuka och olika ris och kycklingrätter, asiatiskt och indiskt.
Jag får min inspiration från kockar som delar med sig av sina recept på utländsk mat samt från mina resor. För tillfället är det min Georgienresa som inspirerat mig och fått mig att vilja laga rätter därifrån.

Svar: Jag blev tvungen att läsa på lite, visste inte mycket om mat från Georgien. Det lät gott och lite annorlunda men vilka svåra namn alla rätter har.Tack för att du informerade mig om dess existens 😀
Anette

Kommentera här: