Att trappa upp

Går du i trappor eller tar du hellre hissen?
Kanske beror det på om du ska upp eller ner och på hur många våningar det handlar om.
 
(null)
 
Själv tar jag sällan hissen. Jag tycker att det oftast går snabbare att ta trapporna, samtidigt som jag får gratis motion.
 
(null)
Här far jag upp och ner minst en gång varje arbetspass. Beroende på var jag jobbar blir det 156 eller 234 steg, först upp och sedan tillbaka ner.
Att börja dagen med en snabb rusch i trapphuset gör att hjärtat kommer igång och jag vaknar.
 
Har ni tänkt på hur jäkla andfådd man blir av att gå i trappor? 
Jag har alltid trott att det beror på att min kondition är dålig (vilket säkert bidrar till andnöden) men tydligen är det hjärnan som bråkar. Den drar ner på andningsfrekvensen för att fokusera på trappstegen men eftersom musklerna behöver mer syre vid ansträngning bidrar det till att man får syrebrist. Detta gör att man snart börjar flåsa och andas kraftigt.
 
Att gå i trappor är annars bra för ens senor, leder och skelett. Bra för konditionen samt tränar och formar bakdelen snygg. Det finns alltså en rad fördelar med att välja trapporna.
 
(null)     
I den här trappan springer jag många gånger varje dag men det blir bara 15 steg åt gången.
 
För övrigt har det under en längre tid varit knapert med motion. Visst jag promenerar en hel del och får oftast ihop mina 10 000 steg men ingen direkt seriös träning har utförts på länge. Jag har gjort några försök här hemma på yogamattan men jag tröttnar och slutar efter ett tag. För mig gör det stor skillnad att åka till gymmet, rätt klädd, sporrad av människor runt omkring och där ta i ordentligt. Jag saknar att svettas, bli högröd i ansiktet och känna mig skönt trött (utpumpad) i kroppen.
Eftersom jag nu är färdigvaccinerad och förhoppningsvis har ett bra skydd mot covid tänker jag försöka ta mig till gymmet igen. Desutom är det nu möjligt att börja löpträna så sakteliga, isen och snön är nästan borta och det är inte beckmörkt när jag kommer hem från jobbet. Det verkar faktiskt som att jag nu, ikväll och i morgon, gör mina sista sena kvällspass. Det innebär att från och med nästa vecka kommer jag vara hemma vid 17-tiden. Ska bli så skönt med regelbundna, raka veckor igen.