Lämna inte flaggan vind för våg!

Att vara med flaggstång och flagga förpliktigar. En vimpel kan du med gott samvete lämna till sitt öde men innehav av en flagga kräver ordning och reda.
 
När maken fyllde 40 önskade han sig en flaggstång, släkten samlade och min far installerade. 
Maken är efter 12 år lika nöjd med sin present som han var på födelsedagen, 2007. Nu är den dessutom ett minne efter min far, makens svärfar.
 
I morse hissade jag, som sig bör på nationaldagen, klockan 08.00 vår fina flagga.
Morgonen var vacker, sol och vindstilla.
Jag tyckte nästan synd om flaggan, som inte ser dagens ljus särskilt ofta,  ville att den skulle få vaja i vinden.
 
Min önskan gick i uppfyllelse, det började blåsa rejält och flaggan fick visa sig ordentligt.
 
Det har varit en underbar försommardag och jag hoppas att vi får fortsätta njuta av sol och värme.
 
Flaggregler som man bör följa:
  • Från 1/3 till 31/10 hissas flaggan kl 08.00. Övrig del av året gäller kl 09.00. Flaggan ska halas vid solens nedgång men inte senare än kl 21.00. Den ska alltså inte vara hissad i mörker.
  • Flaggan kan hissas på halv stång på döds- och begravningsdag.  Särskilda regler gäller vid hissande och halande.
  • En utsliten flagga , blekt och/eller trasig ska kasseras.
  • När du hissar eller halar flaggan får den inte vidröra marken.
  • När flaggan viks ihop efter användande får det gula korset inte synas.
Det finns ett antal allmänna flaggdagar men du kan även flagga vid bemärkelsedagar och festligheter.
Ingen av dessa regler är fastställda i lag men man bör följa dem och visa vördnad inför sitt lands flagga, allt enligt instruktionerna som följer med flaggköpet.
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Emma, Sol som sol? :

Den stora frågan är, ven halar och hissar flaggan!? Han som är så nöjd med den?

Ja, pyssel är det med flaggan minsann! Vackert när den äntligen veckade ut sig för dig.

Svar: Den nöjde mannen brukar agera flaggskötare, när han är på resa träder ställföreträdaren in 😊.Visst är det lite pyssel men inte särskilt ofta.
Anette

2 Ama de casa:

Alltså... Jag har för mig att dom har slopat flaggreglerna? Googlade och fann följande (se Sverige):
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tider_f%C3%B6r_flaggning_efter_land

Enskilda personer, företag och föreningar får enligt Wikipedia flagga som dom vill nuförtiden. Tydligen bara försvarsmakten som måste hålla tiderna. Men Wikipedia är ju inte alltid så pålitlig...

Har också för mig att då när flaggreglerna gällde för alla fick man ha flaggan uppe dygnet runt på midsommarafton. Dom räknade väl med att alla var så fulla så dom skulle ändå glömma bort att hala den ;-)

När jag jobbade på Skansen så var det supernoga med flagghalningen på tornet Bredablick på kvällen. Missades den med minsta lilla så ringde folk och klagade. Haha! En del har nog för lite att göra :-)

När vi bodde i Sollentuna önskade jag mig alltid en flaggstång och trots att jag fyllde 40 under tiden vi bodde där så fick jag aldrig nån flaggstång, bara en fasadflagga...

Nu har jag ingen flagga alls. Men jag tycker att dom som flaggar med sina hemländers flagga här även borde ha den spanska flaggan uppe. Många fasadflaggor finns det ute i urbanisationerna och även en del inne i stan.

3 Ama de casa:

Haha! Jag gick tydligen igång på det där med flaggan :-D
Det beror nog på att jag själv tyckte att det var supernoga med tiderna då när det begav sig. Hade som sagt var ingen flagga själv, men "tvingade" grannen att flagga när det var flaggdagar, sen "skällde" jag på henne om hon missade att ta ned den i tid :-D

4 Biggeros:

Vi hade även flaggstång i Sverige men glömde ofta flaggan uppe. Visst kunde den bli naggad i kanterna vid hård vind. Mina svärföräldrar var väldigt noga med flaggreglerna och följde de till full och pricka=)
Trevlig Pingst!! Vi måste verkligen få upp våra vimplar i Spanien. Vi ska även få tag på en spansk flagga. Vi ska hissa flaggan för både att vi är spanska invånare och har svensk nationalitet. Man får ta seden dit man kommer.

5 Ditte:

Vad roligt att ni hissade flaggan och fint att du påminner om vad som gäller när man flaggar.

Jag är uppvuxen med flagga och även att de regler som du anger ska följa.Vet att döttrarna när de var ca 5 år lärde sig hur man skulle vika en flagga och hur den den skulle hissas och halas. Eftersom min pappa var officer var detta med flaggan viktig och han höll styvt på de gamla reglerna. Det är de regler som gäller världen över. Flaggan är ju i sig en symbol.
Och roligt med både flagga och flaggstång tycker jag.
Vi var också noga med att ta in flaggan på båten när mörkret sänkte sig. Precis efter reglerna.

Kommentera här: