Cucina povera

Att ta till vara på mat som blivit över och att inte kasta mat som inte är dålig är nog något de flesta av oss gör numera. 
Vi lagar rätter med råvaror efter säsong och gärna odlade i närområdet. Många av oss har också dragit ner på  köttätandet. Vi försöker äta klimatsmart så mycket vi kan.
 
I Italien finns ett uttryck som betyder ’fattigt kök" eller som vi skulle säga fattigmanskök, cucina povera.
Där är det ungefär samma tänk som vi har när vi lagar klimatsmart. Skillnaden är att många italienare förr var fattiga och inte hade råd att kasta ätbar mat eller att köpa fina köttbitar. De lagade mat som var billig och mättande. 
Många klassiska italienska rätter har sitt ursprung ur cucina povera och äts idag av både fattig och rik.
 
(null)
Här har vi gjort en enkel bönröra och stekt salsiccia till kvällen. Röran är fylld med goda smaker. Vitlök, morot, selleri, tomater, bönor och kryddor som fått puttra sakta på spisen.
 
Pasta, bönor och bröd används ofta tillsammans med örter. 
 
(null)
 
(null)
Givetvis är tomater och oliver ofta närvarande. 
Enkla rätter med ganska få ingredienser men med mycket smak och uppfinningsrikedom är det jag tänker på när vi pratar Italien och mat.
 
Senare i kväll utökas vår lilla skara och i morgon ska vi fira midsommar.
På lunchbordet i morgon kommer vi att bla ha arancini, gjorda på rester från dagens risotto.
För att lyxa till dem lite fyller vi dem denna gång med en röra av kött och grönsaker.
En typiskt rätt från cucina povera.
Med detta vill jag önska er en fin midsommar.
 
 
 
 

Kommentera här: