Mat på Sardinien

Vad åt vi på Sardinien, kanske du undrar?
Vi försökte äta mat som har sitt ursprung från ön.
Här är ett axplock av vad vi åt.
Spädgris, porcheddu är kanske den mest kända rätten. Knaprigt grillad med mycket smak.
Fregola ai frutti di mare, fregola är en typ av pasta gjort på mannagryn och som formas som små bollar. Till det åt vi skaldjur.
Spaghetti all’algherese, lite som en vongole fast med tomater och lite annat extra.
Branzino al sale, saltinbakad havsabborre med citron och örter. Väldigt gott.
 
(null)
Som dessert åt vi Seadas. Ett slags friterade degknyten fyllda med en speciell ost, sardo dolce. Innan de serveras ringlas honung över dem.
Det blev lite för sött med all honung och knytena var väl stora men visst var de goda.
 
(null)
Vi har druckit öl, lokalproducerat vin och mirto.
Ölen känner ni kanske igen och vinerna minns jag inte vad de heter, det finns några från ön.
Mirto är en likör gjord på myrten och anses vara bra för matsmältningen. Den testade vi för första gången tillsammans med det italienska paret vi åt middag med.
 
Vi åt förstås fler maträtter men dessa var nog de som var extra typiskt sardinska.
 
Vi  är tillbaka i Olivetta och tar det bara lugnt.
Man kan faktiskt inte göra så mycket annat i värmen som kopplat ett stadigt grepp om södra Europa.
Tack och lov för aircondition.
 
 
 

Kommentarer:

1 Lena i Wales och lite överallt:

Sardinien, vad härlig.
Där har jag aldrig varit, men skulle gärna vilja åka dit.
Fint inlägg här och nedan.
Mycket god och intressant mat.
Ha det skönt hemma i Olivetta!

Svar: Tack, Lena .
Barn och barnbarn är på plats så nu är det full rulle 😂
Anette

2 Ditte:

Sardunien besökte vi första gången 1996 och hade ett par fina veckor här. Kul att läsa vad ni åt för vad gäller maten har jag glömt det. Skönt nu att spendera tid med barn och barnbarn i Olivetta. Önskar er fina dagar.

Svar: Säkert har en hel del förändrats på 40 år men mycket är nog också som det var.
Sardinien är en väldigt vacker ö och vattnet underbart.
Just för stunden är familjen och käkar glass och jag fick en stund av egentid.
Grabbarna är glada och pigga på Italien trots att det är lite väl varmt.
Anette

3 Monnah:

Det vattnas i munnen! Vad härligt att få tillbringa tid på Sardinien. Älskar Italien överlag, men har förstått att öarna har sina egenheter. Fint att få tillbringa tid med barn och barnbarn.

Svar: Vi har det mysigt med mycket bad och glass. Det går åt o värmen.
Anette

4 Jossu:

Att prova nya rätter när man besöker nya platser är så intressant. Jag är inte mycket för fisk och skaldjur, men desserten hade jag velat prova.

Kommentera här: