Havet och dess frukter

Nu dröjer det en tid innan jag åter svalkar mig i Medelhavets sköna vatten och tills  jag kan njuta av dess ljuvliga frukter.
 
Den italienska rivieran domineras av sten-, klipp- och grusstränder. Sandstrand hör till ovanligheten, men de finns. I Sanremo är stranden sandig och mjuk men hos oss är den oftast stenig.
I Ventimiglia finns ett undantag, en strand vi alltid badade vid för 10-15 år sedan, La Spiaggia Calandre. Med åren har den fina, undangömda diamanten till strand blivit smalare och mindre. Sanden är liksom på väg ut i havet.
Nu var vi faktiskt där igen, vi ville känna sanden mellan tårna. Stranden är smalare än förr men lite bredare än de senaste gångerna vi varit på väg dit men vänt tillbaka.
Stranden ligger lite otillgängligt och promenaden ner är halvjobbig, uppför är den förstås än värre.
Förr när vi kom dit möttes vi av en text, "endast för lokalbefolkning, inga främlingar". Det var ungdomarnas sätt att försöka behålla strandremsan för sig själva. De tar fortfarande över stranden när de sveper in i gäng, efter skolan och drar igång sina bollekar. Ett och ett annat ilsket "basta" undslipper de vuxna efter att bollarna studsat runt resterande badgäster.
 
 
(null)
Vattnet vid stranden är oerhört klart. Här snorklas det och när långa höga vågor drar in är surfarna överlyckliga.
 
En annan typ av strand finns precis på gränsen till Frankrike. Balzi Rossi har både vilda klippor och en lyxig liten betalstrand.
 
(null)
 
(null)
Från Balzi Rossi är utsikten in mot Menton bedårande.

 Gillar ni havets frukter, frutti di mare?
Jag älskar skaldjur och äter det oftast när vi äter på restaurang.
 
(null)
Här får ni se hur fin den nya hamnen blivit. Arbetet har pågått i evigheter men nu äntligen är den öppen och alla förväntar sig att den ska dra till sig lite glamour. Den hör nämligen ihop med hamnen i Monte Carlo, vi får väl se hur det påverkar livet i den mycket oglamorösa lilla staden Ventimiglia.
 
Jag är nu hemma i Linköping, maken är i London, äldsta dottern i Stockholm medan Ika och Martin är kvar i Italien.
I morgon väntar ett gäng patienter på mig och det är dags att börja jobba igen.
God natt och sov gott.

Kommentarer:

1 Ama de casa:

Otroligt vackert där och vilket fantastiskt vatten!

Jag gillar skaldjur och älskar skaldjursplatåerna dom serverar i Frankrike. Mums!

Välkommen hem igen! Hoppas du snart kan åka tillbaks till ert paradis :-)

Svar: Såg att ni också äter gott. Härligt, mat är som du säger en stor del av livet 😀
Anette

2 Ditte:

Välkommen hem igen! förstår att både du och "de dina" haft en fantastisk vistelse i ert paradis. Jätteroligt att få se mer av omgivningarna. I San Remo har jag varit och minn stranden där. Har även förmåga år sedan när vi var en månad i Menton besökt Balzi Rossi och känner igen vyn mot Menton.
Helt ljuvligt med er vackra strand. Och att det är lite knepigt att ta sig dit gör kanske att färre kommer. Vilket vatten! Kan tänka mig att det är fint att snorkla när det är lugnt och bra surfing när vågorna slår in.
"Frutti de mare" - Här är en till som gärna beställer det.
Önskar dig en bra vecka.

Svar: Kul att du varit runt i området men så är du ju också en berest kvinna.Ha det gott 😀
Anette

Kommentera här: