Att trappa upp

Går du i trappor eller tar du hellre hissen?
Kanske beror det på om du ska upp eller ner och på hur många våningar det handlar om.
 
(null)
 
Själv tar jag sällan hissen. Jag tycker att det oftast går snabbare att ta trapporna, samtidigt som jag får gratis motion.
 
(null)
Här far jag upp och ner minst en gång varje arbetspass. Beroende på var jag jobbar blir det 156 eller 234 steg, först upp och sedan tillbaka ner.
Att börja dagen med en snabb rusch i trapphuset gör att hjärtat kommer igång och jag vaknar.
 
Har ni tänkt på hur jäkla andfådd man blir av att gå i trappor? 
Jag har alltid trott att det beror på att min kondition är dålig (vilket säkert bidrar till andnöden) men tydligen är det hjärnan som bråkar. Den drar ner på andningsfrekvensen för att fokusera på trappstegen men eftersom musklerna behöver mer syre vid ansträngning bidrar det till att man får syrebrist. Detta gör att man snart börjar flåsa och andas kraftigt.
 
Att gå i trappor är annars bra för ens senor, leder och skelett. Bra för konditionen samt tränar och formar bakdelen snygg. Det finns alltså en rad fördelar med att välja trapporna.
 
(null)     
I den här trappan springer jag många gånger varje dag men det blir bara 15 steg åt gången.
 
För övrigt har det under en längre tid varit knapert med motion. Visst jag promenerar en hel del och får oftast ihop mina 10 000 steg men ingen direkt seriös träning har utförts på länge. Jag har gjort några försök här hemma på yogamattan men jag tröttnar och slutar efter ett tag. För mig gör det stor skillnad att åka till gymmet, rätt klädd, sporrad av människor runt omkring och där ta i ordentligt. Jag saknar att svettas, bli högröd i ansiktet och känna mig skönt trött (utpumpad) i kroppen.
Eftersom jag nu är färdigvaccinerad och förhoppningsvis har ett bra skydd mot covid tänker jag försöka ta mig till gymmet igen. Desutom är det nu möjligt att börja löpträna så sakteliga, isen och snön är nästan borta och det är inte beckmörkt när jag kommer hem från jobbet. Det verkar faktiskt som att jag nu, ikväll och i morgon, gör mina sista sena kvällspass. Det innebär att från och med nästa vecka kommer jag vara hemma vid 17-tiden. Ska bli så skönt med regelbundna, raka veckor igen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Ditte:

Förr har jag också ofta valt trapporna men med rådande rygg och höftbesvär så går jag inte uppför trapporna hemma, Vi bor sex trappor upp. Men förr har jag oftast gjort det.
Ja, 10 000 steg per dag blir det oftast här också men jag kan inte ha så bråttom och behöver vila lite då och då. Men helt oavsett stärker det kroppen. Jag tränar med min fysioterapeut 40 minuter varje vecka i en träningssal men det är ju inte direkt hård träning men gör mycket till och vi ökar på den.
Fint om du får mer regelbundna arbetstider för nu blir det ju ljusare och lärare för komma ut och jogga.
Just nu är det ju knepigt på gym och här i stan är de flesta stängda men uterummen används flitigt.
Önskar dig en bra vecka.

Svar: Ja, det är inte säkert det blir någon gymträning här heller, trots vaccination. Fler restriktioner verkar vänta oss.Så trist med dina rygg- och höftproblem. Jag vet ju hur du älskar att vara ute och röra på dig. Bra att inte ha bråttom utan att kunna ta promenaderna i din egen takt.
Hoppas på god bättring, särskilt nu när vädret inbjuder till utomhusaktiviteter.
Anette

2 Ama de casa:

Vad duktig du är! Applåder kommer här från Spanien: 👏👏 :-D

Jag tar bara trapporna om det inte finns hiss alternativt rulltrappa. Tränat på gym har jag gjort, men inte under det här millenniet. Haha! Ja, jag erkänner att jag är lat, men promenerar en hel del i alla fall :-)

Svar: Du promenerar mycket och visst såg jag väl att du gick i trappor bara häromdagen. Så brukar du också gå upp på berg för att kolla in olika borgar och slott, inte sant?
Anette

3 Ama de casa:

Ja, i tisdags gick jag i trappor, men bara för att dom inte hade installerat nån hiss eller rulltrappa ;-)
Sen har du rätt i att jag är dålig på att våga vägra borgar... :-D

4 Emma, Sol som sol?:

Tar hellre trappor än hiss. PÅ jobbey är det lite spring eftersom jag brukar rusa ned för att få lite sol under varje rast. Det blir några vändor varje dag så. Men nu jobbar jag hemifrån, enplansvilla. Inte många trappsteg. Hua!

Just ja, ska gnälla lite på din bloggplattform! Jag har flera gånger försökt att skriva kommentarer via mobil (använt mig av två olika Android-telefoner) men det går inte för man ser inte vad man skriver och dessutom så ligger den där Skicka-knappen under en blå ruta som det står Integritet på så det går inte. Har du några tips? Ja, annat än att sitta vid datorn då. :D

Ha en härlig helg!

Svar: Jag hade glömt problemet med den lilla blå rutan. Tyvärr har jag ingen lösning på det men har skickat frågan vidare till blogg.se
Vi får hoppas att de har ett bra svar.
Anette

5 Lena i Wales och Spanien:

Om möjligt tar jag trapporna, fast alltid hissen i hotell första gången till rummet. Inte kul att kånka med resväska i trappor eller om man bor på typ 15:de våningen är det heller inget bra alternativ med trappor.
Känner annars som du, gå i trappor är gratis träning.
Promenerar en del, men är så trött på att gå samma väg hela tiden p g a lockdown. Skulle vilja gå någon annan stans.
Någon träning i gym blir det nog dock inte för mig.
Trevlig helg!

Kommentera här: